dissabte, 26 de març del 2011

DIARI DE CLASSE IX: Propietats dels gasos

    Els gasos, a l' igual que els sòlids i els líquids, tenen unes propietats que els caracteritzen.

  •      Difonibilitat: si obrim una ampolla d' amoníac dintre d' una habitació, l' olor s' expandirà (es difondrà)  per tota l' estància, cosa que no passa amb els líquids i els sòlids.
  •      Dilatació: l' aire es dilata quan està calent. Si deixem una pilota de futbol un poc desunflada a exposició solar i tornem al cap d' una estona, veurem que la pilota estarà unflada, degut a que l' aire de l' interior de la pilota s' haurà escalfat pel sol, s' haurà dilatat i haurà plenat la pilota. 
  •       Fan pressió: les rodes dels cotxes han d' estar completament unflades per a poder soportar el pes del vehicle. Aquestes rodes poden suportar una quantitat de pes molt gran sense reventar.
  •       Es comprimeixen i s' expandeixen: si agafem una xeringa a la qual li tapem l' entrada i apretem l' èmbol, l' aire de dins d' aquesta es comprimirà fins a tal punt que hi haurà un moment en que no podrem introduir més la xeringa. Si anem extreient l' èmbol de la xeringa, l' aire s' expandirà.
MODEL CORPUSCULAR: quines són les característiques dels gasos?
  • Els gasos estan formats per partícules o corpúsculs, que és allò molt petit i pràcticament inapreciable.
  • Les partícules es mouen cap a totes parts i estan separades entre elles per a poder barrejar-se entre si (difusibilitat).
  • Les partícules xoquen contra les parets del recipient on es troben, i a l' augmentar-ne la temperatura del gas, aquestes augmenten la força i velocitat de xoc.

LA PRESSIÓ
    
    La pressió és definida com el número de colps que peguen les partícules contra el recipient on es troben.











      Matràs Erlenmeier. Les partícules roges són les que estan a l' interior de la botella i, per tant, exercicen la pressió interior. Les partícules blaves són aquelles que estan fora de la botella i exercicen la pressió exterior.

      Per tant, com que de parícules blaves hi ha onze i de roges tan sols set, podem dir que PE major que PI (Pressió Exterior major que Pressió Interior).


    Això tan sols és un dibuix, però. les partícules són microscòpiques, i en un centímetre cúbic en podem trobar 25.000.000.000.000.000.000.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada