dissabte, 29 de gener del 2011

DIARI DE CLASSE VII: La força de la gravetat

     La força amb la que un planeta atrau un cos d' un quilo s' anomena força de gravetat i es mesura en Newtons (N). Un Newton és igual a cent grams. La força amb la que la Terra atrau un quilo és de 9'8 N, la força amb la que ho fa la Lluna és d' 1'6 N, i la froça amb la que Júpiter atrau un cos d' un quilo és de 25'9 N.
   Per a saber a quants Newtons equival una massa al planeta Terra s' ha d' aplicar la següent fòrmula.
   
   P(pes) = m (massa) x g (gravetat)

   Per a calcular, per exemple, a quants Newtons equivalen 32 quilos de massa a Júpiter farem la següent operació:
   P= 32 x 25'9
   828'8= 32 x 25'9
   P= 828'8

PREGUNTES: 
Un astronauta va allunyant-se de la Terra. Quan deixarà de pesar?
  L' astronauta deixarà de pesar quan arribe al punt zero de gravetat, és a dir, quan no siga atret ni per la Terra ni per la Lluna.



Què és el buit?
S' anomena buit a l'espai en que no hi ha ni matèria ni aire, però si que hi ha gravetat. Mireu aquest vídeo i llegiu-ne l' explicació.




    El vídeo ens mostra la imatge de un pot que conté aire. A continuació s' hi llencen una ploma i una moneda i, com és evident, la moneda cau més ràpid que la ploma.

    La moneda cau més ràpid perquè com que té més massa , talla més ràpidament l'aire, i la ploma, al tindre menys massa, cau més lentament. Podem concluir que els objectes pesats ofereixen menys resistència a l' aire, ja que quan més pesat siga l' objecte, més ràpid caurà.

    Però... i si li llevem tot l' aire al pot i el deixem en el buit? Ara la força de la gravetat actua igual amb els dos objectes i, al no tindre ja aire que influïsca en la seua velocitat, els dos objectes cauen a la mateixa velociat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada